top of page
Featured Posts

Zápis z jednání k problematice zanášení koryt vodních toků ze dne 3. 8. 2017

Městský úřad Nový Jičín, odbor životního prostředí jako příslušný vodoprávní úřad podle § 106 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen vodní zákon) svolal na den 27. 7. 2017 jednání k problematice zanášení koryt vodních toků, ke kterému byli přizvání správci vodních toků ve správním území města Nový Jičín Povodí Odry, státní podnik a Lesy České republiky, s.p., představitelé vedení města a předsedové osadních výborů Loučka, Bludovice a Žilina.

Přítomni:

  • Osadní výbor Loučka – Jaroslav Kotas

  • Osadní výbor Bludovice – Vladislav Alt

  • Povodí Odry, státní podnik – Jan Jašek, Štěpán Baránek, DiS.

  • Lesy České republiky, s.p. – Ing. Miroslav Kahánek, Ing. Josef Havrlant

  • Městský úřad Nový Jičín, odbor životního prostředí – Ing. Eva Bártková, Ing. Jaroslava

  • Petřkovská, Ing. Hana Hůlová, Ing. Marek Blahuš

Průběh jednání:

Jednání uvedla vedoucí odboru ŽP Ing. E. Bártková a seznámila přítomné s dosavadním postupem vodoprávního úřadu k upřesnění a konkretizaci podaných podnětů, ujasnění povinnostísprávců toků k zanášení koryt vodních toků. Přítomni předsedové osadních výborů Loučka a Bludovice byli požádáni, aby své podněty z osadních výborů (tak, jak byli vyzvání vodoprávním úřadem) konkretizovali. Pan Kotas předseda osadního výboru Loučka sdělil, že osadní výbor Loučka nedával podněty na nánosy ve vodním toku s tím, že koryto bylo před cca 5-6 lety vyčištěno. P. Kotas vznesl dotaz na Povodí Odry, státní podnik jako správce vodního toku Grasmanka, zda budou jako v minulých letech sekat dno vodního toku mezi opěrnými zdmi v zastavěné části místní části Loučky.

Stanovisko správce toku: zástupce Povodí Odry, státní podnik – p. Jašek.

  • dna vodních toků se sekat nebudou z důvodu zanedbatelné efektivity na průtočnou kapacitu koryta vodního toku, tráva při vyšším průtoku slehne na dno a při sekání se oddenky posekaného porostu často vlivem příznivých podmínek rozšiřují dále po vodním toku a daleko intenzivněji invazivní rostliny zasahují dno koryta. Chemické ošetření dna koryt není vhodné z hlediska ochrany jakosti vody i ochrany přírody.

  • břehy koryt VT se sekají 2x ročně a bude v této činnosti pokračováno

  • v souvislosti s opravou laťových plůtků zpevněného koryta VT Grasmanka v letošním roce, které bylo poškozeno při zvýšeném průtoku dne 28. 4. 2017 bylo navrženo i pročištění řešenému úseku koryta od nánosů. Zjištěná míra nánosů, ale v žádném případě neohrožuje průtočný profil koryta.

Pan Alt - předseda osadního výboru Bludovice vznesl následující dotaz na:

  • kácení náletových dřevin v korytě vodního toku Zrzávka

  • zarůstání koryta vodního toku (od školky k jezu)

Stanovisko správce vodního toku Zrzávka: zástupce Lesů České republiky, s.p. – Ing. J. Havrlant k uvedeným dotazům:

  • v místní části Bludovice bylo provedeno pročištění vodního toku Zrzávka od nánosův roce 2014 – 2015 a míry nánosů se sledují v rámci pravidelných prohlídek, tak, aby byl zachován průtočný profil

  • břehové porosty se pravidelně ořezávají, tak aby tyto činnosti byly v souladu se zájmy zákona o vodách i zájmů ochrany přírody a krajiny.

Pan Perútka - předseda osadního výboru Žilina se schůzky neúčastnil a telefonicky sdělil, že požaduje řešit nánosy v celém úseku vodního toku Jičínka na k.ú. Žilina u Nového Jičína. Vzhledem k tomu, že tento požadavek byl velmi obecný a z dosud prováděných kontrol a pochůzek nevyplynuly konkrétní problémy, nebylo možné na tento dotaz odpovědět (nebo ho řešit).

Ing. H. Hůlová – za orgán ochrany přírody a krajiny sdělila ke sledování nánosů v korytech i sekání břehových porostů koryt vodních toků, že se účastní pravidelných pochůzek kolem vodních toků se správci toků a vyhodnocuje, zda jsou tyto práce prováděny v souladu se zájmy ochrany přírody a nebylo rozhodující pouze estetické hledisko. ZÁVĚR:

Z jednání nevyplynula akutní potřeba měřit míry nánosů v řešených vodních tocích. Dosud prováděné pravidelné pochůzky a protipovodňové prohlídky garantované odbornými správci vodních toků by měly být dostatečným garantem k zachování průtočných profilů koryt. Správci vodních toků nadále budou plnit své povinnosti vyplývající z ust. § 83 vodního zákona tj. sledovat (prozatím vizuálně) situaci v korytech, hodnotit míru nánosů, míru zarůstání koryt vodních toků a břehových porostů a provádět opatření, pokud způsobí překážky v průtočných profilech upravených koryt. Při zjištění nových konkrétních problémů ve vodních tocích se mohou zástupci osadních výborů obrátit přímo na správce vodního toku. V této záležitosti byla hodnocena snaha intenzivnější vzájemné informovanosti mezi správci toku a osadními výbory. Zástupci osadních výborů i správci vodních toků hodnotili společnou schůzku velmi pozitivně. Vodoprávní úřad se bude nadále účastnit pravidelných pochůzek a protipovodňových prohlídek a požadovat po správci toku, aby hodnotil stav koryt i z hlediska míry nánosů, zarůstání koryt vodních toků a rozsahu břehových porostů.

Zapsali: Ing. Blahuš, Ing. Petřkovská

bottom of page